16 Mart 2015 Pazartesi

PETEKLERDEN UÇUP GİDEN PARALAR

Bütün klimalar ve çillerlerde bulunan radyatör peteği dediğimiz kondansörlerin temizliği enerji verimliliği açısından çok önemli fakat bir o kadar da göz ardı edilen bir konudur. Hem sanayide hem de evlerimizde elektrik tasarrufu denilince maalesef aklımıza ilk gelen gereksiz yanan ışıklar veya fişe takılı duran şarj oluyor. Çünkü bunlar gözle görülüyor kolay tespit ediliyor. Ama gözle görülmeyen ve gizli elektrik tüketen, verimi düşen pek çok cihaz var. Bu cihazlardan birisi ve belki de en önemlisi soğutuculardır ve klimalardır. Bu cihazlarda ısı transferi halk arasında petek denilen kondenserde gerçekleşir. Kirlenmiş bir petek (kondenser) ile çalışan bir soğutucuda ısı transferi düşer ve % 10 ile % 20 arasında fazla elektrik tüketimine sebep olur. Siz isterseniz elektrik tasarruflu invertörlü son sistem bir klima almış olun bu klimanın dışarıda duran ünitesi tozlanmış ise tasarrufu unutun gitsin...
 SANAYİDE DURUM Soğutucular pek çok sanayi kolunda kullanılmaktadır. Örneğin ayda 200 Ton plastik ürün üreten orta çapta bir plastik enjeksiyon veya şişirme fabrikası ayda yaklaşık 400.000 KWH elektrik tüketir. Bu tüketimin %15 i yani 60.000 KWH elektrik, soğutma için kullanılır. Bu da aylık 13.000 TL demektir. Eğer bu fabrika soğutucuların peteklerini düzenli olarak temizlemiyorsa aylık 1.300 TL, yani neredeyse asgari ücretli bir işçinin maliyeti kadar yıllık da 15.600 TL yi çöpe atıyor demektir. Yani her fırsatta “Oğlum şu ışıkları gereksiz yere yakmayın” diye uyarıda bulunan patron, fabrikada hiçbir işe yaramayan gizli bir işçiye daha maaş ödüyor, haberi yok ama.
 PLASTİK SEKTÖRÜNÜ ÜLKE ÇAPINDA DÜŞÜNÜRSEK Şimdi kaba bir hesap yapalım: ülkemizde yılda 9 milyon ton plastik ürün üretiliyor. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan elektrik yaklaşık 18 milyon MWH dır. Bunun %15 i yani 2.700.000 MWH, soğutmada kullanılacaktır, bu plastiği üreten fabrikaların %25 i peteklerini temizlemiyorsa (ki bence %75 i bu temizliği ihmal ediyor) yıllık kayıp 67.500 MWH olacak. Bu da yıllık 14,8 milyon TL eder. Bu sadece plastik sektöründeki kaybın iyimser bir hesabıydı. Buna diğer sanayi kolları, evler, AVMler, iş merkezleri de eklenirse kaybın gerçekten inanılmaz rakamlar olduğu kolayca tahmin edilebilir. Tabii asıl sorun sadece kayıp ve maliyet hesabı değil olayın bir de çevre boyutu var ki bu çok daha önemli.

 PETEKLERİ TEMİZLEMENİN ZORLUĞU Tamam petekleri temiz tutma gereğini anladık ama bu işi yapmak o kadar da kolay değil. Çünkü:
 1. Bu cihazlar genellikle dış ortamda ve ulaşılması zor, gözden uzak yerlerdedirler.
 2. Petekler, ince alüminyum kanatları olan hassas bir yapıdadırlar. Kaş yaparken göz çıkarıp peteğe hasar verebilir pahalı tamiratlara yol açabilirsiniz.
 3. Alkali veya asit bazlı deterjanlar peteklerde korozyona ve oksitlenmeye sebep verirler. Buna karşılık üzerindeki yağ ve toz tabakası deterjansız sökülmez.

TEMİZLEME YÖNTEMLERİ:
 1. HAVA TUTMA: Kompresör havasının bulunduğu yerlerde yaygın uygulanan yöntemdir. Ancak yüzeysel olarak sadece tozları uzaklaştırır. Ortam havasını kirletir. Yağları çözmez. Buna karşılık petekleri yatırarak hasar verme, hava geçişini azaltma riski vardır.
 2. HORTUMLA SU FIŞKIRMA: Deterjan kullanılmaz ise iyi temizlik olmaz. Deterjan kullanılırsa korozyona yol açabilir. Su, cihazların elektrik dolabına kaçarsa arızalara sebep olabilir. Cihaz çevresi ıslanır. Su tesisatı gerektirir.
 3. VAKUM, FIRÇA: Yağları çözmez . Tam temizlik olmaz. Fırça sert olursa petek kanatlarına zarara verebilir.
4. SU JETİ: Fazla basınç peteklere zarar verebilir. Yakında su tesisatı yoksa uygulamada zorluk çıkar. Deterjan kullanılmazsa tam sonuç vermez. Deterjan kullanılıp da iyi durulama yapılmazsa peteklerde korozyona sebep olur. Korozyonu petek renginin koyulaşmasından ve yıpranmasından anlayabilirsiniz.

İşte bu noktada bütün bu zorlukları aşacak buharlı temizleme makinaları en iyi çözümdür.

BUHARLA TEMİZLEME
Buharlı temizlik makinaları ile hiç deterjan kullanmadan sadece buharın çözücü gücüyle, aşırı basınç uygulamadan, çok az miktarda su kullanarak peteklere ve pervanelere zarar vermeden kolayca temizlik yapabilirsiniz.
İşletmenize uygun buharlı temizlik makinelerinin seçimi ve demo için bizi arayabilir, sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
www.bekatem.com
+90216 493 87 87




Solda Temizlik öncesi, sağda buharlı temizlik sonrası peteklerin durumu
(Tabletler için video linki: 
KAYNAKLAR:
  • http://wastereductionpartners.org/phocadownload/userupload/Resources/Energy_Saving_Fact_Sheet_Chillers.pdf


  • Energy efficiency in plastics processing Practical worksheets for industry



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder